Dynia hokkaido z parmezanem

  • 1
    porcje
  • 20
    minut
  • łatwy
  • 492 kJ / porcja

  • 100 g dyni hokkaido
  • 10 g parmezanu
  • 5 g oliwy z oliwek
  • szczypta ziół (mogą być suszone, np. lubczyk)
  • szczypta soli

Dynia zawiera witaminy z grupy B (B1,B2,B3), duże ilości beta-karotenu, a także wapń i żelazo, których często brakuje w naszym organizmie. Zawiera znaczące ilości potasu, który jest niezbędny dla prawidłowych czynności serca. Dynia hokkaido wiąże toksyny, działa dobrze na żołądek, śledzionę i trzustkę.

Dynię hokkaido umyć (nie obierać), obciąć końce, przekroić na pół, wydrążyć miąższ i pokroić na półksiężyce.

W misce wymieszać oliwę z oliwek z solą i suszonymi przyprawami, np. lubczykiem, zetrzeć parmezan.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia poukładać dynię, polać przyprawioną oliwą z oliwek, posypać parmezanem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na ok. 15 minut, piec dopóki dynia nie będzie miękka, następnie można podawać.

  • 1 porcja, 20 minut
  • 118 kcal/492 kJ na 1 porcję
  • Białka: 5 g
  • Sacharydy: 9 g
  • Tłuszcze: 7 g
  • Błonnik: 1,6 g
  • Danie odpowiednie dla wegetarian, źródło błonnika
  • 100 g dyni hokkaido
  • 10 g parmezanu
  • 5 g oliwy z oliwek
  • szczypta ziół (mogą być suszone, np. lubczyk)
  • szczypta soli

Gdzie nas znajdziesz?

SUNKINS w liczbach

532 896
utraconych kilogramów
91
poradni
190
specjalistów