Gulasz z dziczyzny

  • 4
    porcje
  • 150
    minut
  • umiarkowany
  • 1633 kJ / porcja

Drobno posiekaną cebulę smażymy na oleju w dużym garnku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę mięso oraz pokrojony w plasterki czosnek ........

  • 320 g mięsa z dziczyzny ( łopatka lub szynka )
  • 15 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 320 ml wody
  • 200 gr marchewki
  • 200 gr selera
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 8 liści laurowych
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki dżemu żurawinowego
  • 20 gr startego imbiru
  • 50 gr chleba na porcję

Drobno posiekaną cebulę smażymy na oleju w dużym garnku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę mięso oraz pokrojony w plasterki czosnek. 

Mięso pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy słodką paprykę, drobno pokrojoną marchewkę, seler i wszystko razem smażymy.

Następnie dodajemy przyprawy oraz zalewamy wszystko wodą lub bulionem i winem. 

Dusimy około godziny do czasu gdy mięso stanie się miękkie. Mieszamy od czasu do czasu. 

Pod koniec gotowania dodajemy dżemu żurawinowy, starty imbir. Doprawiamy solą według uznania. Podajemy z żytnim chlebem.

 

 

  • 320 g mięsa z dziczyzny ( łopatka lub szynka )
  • 15 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 320 ml wody
  • 200 gr marchewki
  • 200 gr selera
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 8 liści laurowych
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki dżemu żurawinowego
  • 20 gr startego imbiru
  • 50 gr chleba na porcję

Gdzie nas znajdziesz?

SUNKINS w liczbach

532 896
utraconych kilogramów
91
poradni
190
specjalistów